Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een nieuwe (of gebruikte) naaimachine?

Een vriendin vroeg aan mij een paar tips bij het kopen van een andere naaimachine. Degene die ze had was eigenlijk aan vervanging doe. Dus heb ik haar een paar tips gegeven. Ze heeft inmiddels een nieuwe waar ze héél tevreden mee is.

Mijn tips? Hier zijn ze!

naaimachine-38319039

  • Kijk van te voren wat je kunt besteden.  En ook het echte maximum waar je niet overheen wilt gaan. Mocht je namelijk toch een duurdere kopen is dat niet alleen slecht voor je portemonnee maar ook voor je gevoel. Want je komt er wellicht achter dat je lang niet alles gebruikt wat er op zo’n duurdere machine zit en daar heb je dan wel voor betaald!! En wil je wel een machine waar veel snufjes op zitten dan kun je hem misschien ook tweede hands kopen.
    Koop je machine bij een naaimachine handelaar en niet via via.  Je krijgt garantie bij je dealer en kunt altijd even binnenlopen om advies.
  • Kijk of de machine waar je je oog op hebt laten vallen niet te zwaar is. Iedere keer van en op de tafel als je wilt naaien is geen pretje met een hele zware machine. Ga je vaak naar workshops of bij een vriendin naaien dan is een lichtere machine wel zo prettig. Maar…. een te lichte machine is ook niet altijd alles. Mocht je vaker wat dikkere kleding willen maken zoals denim broeken of gordijnen dan gaat dat toch prettiger op een wat zwaardere machine. Elk voordeel heeft dus ook weer zijn nadeel.
  • naaimachine5Vraag jezelf af welke accessoires je denkt nodig te hebben. Quilt je veel, kijk dan of er voetjes bij zitten om te kunnen quilten.  Bijv. een freemotion voetje, quiltvoetje, applicatievoetje e.d.  Als je veel kleding maakt. zit er dan bijv een blinde rits voetje bij. en wanneer er veel verschillende siersteken opzitten zijn er dan nog aparte voetjes nodig. En is het zinnig om een hulpstuk te kopen om machinaal te kunnen borduren.
  • Schrijf op wat je nieuwe naaimachine allemaal MOET kunnen en kijk of er een machine is die voldoet aan deze eisen.
  • Neem een voorbeeld mee van dingen die je het liefste doet zodat de dealer kan zien wat je bedoelt en de machine daarop kan aanpassen. Bijv als je veel machinaal wilt neem dan een voorbeeld mee van een quiltje die je op je oude machine gemaakt hebt en laat het zien.  Of als je veel naaiwerk hebt met leuke steekjes laat dat dan ook zien. Het is dan makkelijker voor de dealer om aan je wensen te voldoen.
  • naaimachine 2Neem vooral tijd! Je koopt geen broodje bij de bakker maar een naaimachine waar je nog vele leuke uurtjes mee door wilt brengen en dan moet je gewoon bij je aanschaf een goed gevoel hebben.  dus kijk eerst wat rond, vraag eens aan je vriendinnen wat zij hebben en waar zij heel tevreden over zijn, ga eens shoppen, denk er nog eens over en schaf hem dan aan. |Laat je niet verleiden door acties of kortingen. (alhoewel dat soms wel heel verleidelijk is, en wie weet is de machine die je wilt hebben nèt in de aanbieding!!)
  • Laatste tip: vraag of er een paar (geen één) lessen bij de aankoop zijn. En of die een paar maanden geldig zijn. Je wilt je machine toch eerst uitproberen en dan komen er vanzelf vragen die je nog beantwoord wil hebben.

Ik wens je heel veel succes bij het zoeken naar een andere naaimachine en ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad.

Groetjes, Sandra