Vogelhuisjesquilt

 In 2001 was ik begonnen met een vogelhuisjes quilt. Ja je leest het goed!! Ik had het patroontje nagetekend van een kaart, stofjes gekocht en was er met de hand aan begonnen. Maar het bleef liggen en liggen en liggen en hij kwam maar niet af. Ik had hem al eens meegenomen op vakantie maar ook daar kwam ik er niet aan toe. Vond andere dingen toch nèt iets leuker. Mijn smaak was in al die jaren ook iets veranderd en ik vond hem minder leuk dan 16 jaar geleden.
Nu dacht ik laat ik er eens goed naar kijken. En zie daar in een middagje met de naaimachine de top afgemaakt. Dat gaf de burger moed en gelijk door om hem dan ook maar te quilten. De longarm stond al een paar dagen leeg.

Kan ik gelijk uitleggen waarom het zo belangrijk is dat de achterkant van de quilt en de top recht moeten zijn als je hem naar de longarmservice brengt.
De achterkant wordt op de 2 buitenste evenwijdig lopende stalen buizen gespeld. Deze stalen buizen zijn voorzien van doek wat makkelijk bevestigd.

Als je de buizen dan draait wordt de achterkant opgedraaid en spant het doek zich. Je kunt je voorstellen dat als het doek niet recht is je de achterkant niet “recht” krijgt. Er ontstaan dan plooien. Heel jammer.

Hier zie je dat ik de achterkant recht gespannen heb. En geen plooien te zien.

De top wordt aan één kant aan de binnenste stalen buis gespeld. Het is heel belangrijk dat de top recht is en dat de randen (borders) er ook vlak aan genaaid zijn. (Iets strakker dan de top maar niet te veel) Leg, als de top klaar is, deze op een gladde ondergrond. Dus plavuizen of laminaat en kijk of de randen vlak liggen. Als er ruimte zit in de randen (dan zie je ze bobbelen) krijg ik met het quilten heel moeilijk weg.

Het quilten van het vogelhuisje was leuk om te doen en gauw klaar omdat hij niet zo groot was.

Nog iets meer detail…

NIet alle foto’s zijn even scherp. Mijn excuses daarvoor. Maar nu hangt hij bij de longarm te stralen!

Op naar het volgende projectje,
Fijne dag!
Sandra