Quilttop laten rijgen

Heel regelmatig komen dames hun quilttop brengen met achterkant en soms vulling om deze te laten rijgen. Dat kan zijn omdat ze bijv. thuis geen ruimte hebben om een grote quilt te rijgen.

Maar allereerst: Naai altijd een papiertje aan de bovenkant van je top en de achterkant zodat er geen twijfel bestaat hoe hij aan elkaar geregen moet worden. Dit mag ook met een paar spelden maar een papiertje heeft mijn voorkeur.
bij deze quilt heb ik ook spelden aan de bovenkant van de vulling gespeld. Deze was meegeleverd en rechthoekig zodat ik door de spelden zo kon zien wat een korte kant was.

Nu laat ik hieronder zien hoe dat rijgen gebeurd.
Het is erg belangrijk om de achterkant en de top “recht” aan te leveren.

De achterkant wordt op 2 parallel lopende buizen.gespeld

Dan wordt achterkant op de buizen gespannen.
Je kunt zien dat deze achterkant vrijwel recht is opgedraaid.

De top wordt ook op de stof van een buis gespeld
Wanneer je een quilt aanlevert moet de achterkant overal 10 cm groter zijn dan de voorkant. Dat is niet voor niets. Want als de achterkant minder is dan 10cm rondom dan blijft er weinig ruimte over om de klemmen op te zetten om hem vast te houden aan de zijkant.
Omdat de vulling en de achterkant bij deze quilt eigenlijk te klein zijn voor de klemmen (dan bots ik met de machine tegen de klemmen aan) ……

…….speld ik aan weerskanten een extra lapje zodat ik makkelijker kan stikken. De klemmen maak ik nu aan het extra lapje vast. Maar je kunt je voorstellen dat dat meer werk is. Elke keer rol ik de quilt verder op om verder te kunnen rijgen en dan moet ik de extra lapjes ook loshalen en opnieuw vastspelden…..
Hieronder op de foto kun je zien dat ik bijna geen ruimte heb om te stikken. Het gaat gelukkig goed met het extra lapje

 Ook maak Ik rondom op de rand een stiksel met een fijne steek. Dus geen rijgsteek. Daarmee zit de rand vast en wanneer je met de hand gaat quilten gaat dat niet zo makkelijk los. Ik probeer het stiksel zo dicht mogelijk op de rand te naaien zodat hij wegvalt in de afwerkbies. 
Het rijgen doe ik met een patroon met vierkantjes. Dit is niet zo’n groot patroontje. Dan blijven de 3 lagen mooi op elkaar vastzitten.De steektlengte die ik gebruik is 1″ wat overeen komt met een steeklengte van 2,5 cm. Ik doe dat met glad garen zodat je later de draden weer makkelijk kun verwijderen.

En als hij dan geregen is dan begint het erop te lijken. Door de regelmatige kussentjes ziet het er al uit als een echte quilt.

En dan heb ik weer een quilt voor een tevreden klant geregen! Zij kan aan de slag 🙂

 

Dus als je graag met de hand wilt quilten en je hebt geen zin in rijgen of geen ruimte..laat mij dat dan voor je doen!